Mange mærker, hvordan fodbold kan bruges som medicin

Motionsfodbold har vist sig både at kunne være med til at forebygge og behandle en række forskellige sygdomme. Det har mange allerede opdaget og er begyndt træningen til stor gavn for deres sundhed.

Der forskes i motions effekt på sygdomsbekæmpelse som aldrig før. I Danmark har professor ved Syddansk Universitet, Peter Krustrup, specialiseret sig i fodboldtrænings effekt på menneskers sundhed, og resultaterne taler for sig selv. Fodbold kan både være med til at forebygge og behandle mange forskellige livsstilsygdomme blandt andet forhøjet blodtryk, for høj fedtprocent og forhøjet kolesteroltal. 

- Som idrætsforsker har jeg længe vidst, at fysisk træning er en hjørnesten i forhold til forebyggelse og behandling af livsstilsygdomme. Siden 2010 har en stor del af vores forskning været målrettet bestemte typer patientgrupper, og i dag er vi der, hvor vi med videnskabelig sikkerhed kan sige, at fodbold er effektiv medicin, fortæller Peter Krustrup.

De nyeste forskningsresultater er netop blevet præsenteret på den internationale konference ”Football is medicine”, som blev afholdt i den forgangne weekend i Portugals hovedstad Lissabon.

Motionsfodbold kan bruges som medicin mod mange sygdomme
Men det er ikke kun de kendte og udbredte livsstilsygdomme, som motionsfodbold har en positiv effekt på. Mange forskellige patientgrupper har efterhånden også mærket den positive effekt af at gå til fodbold. 

I dag kan man landet over finde forskellige rehabiliteringstilbud til folk med kroniske sygdomme eller folk, der har været igennem et kræftforløb. Mest kendt er nok FC Prostata, som vandt Danskernes Idrætspris 2016, og den kvindelige pendant Fodbold Fitness ABC (After Breast Cancer). Men hold for andre patientgrupper er også blevet en succes flere steder, og således træner personer med diabetes, hjerteproblemer og parkinsonsyge fodbold hver uge for at få det bedre.

Det gælder for alle patientgrupperne, at deres velbefindende generelt bliver bedre, når de begynder på fodboldtræningen. Det styrker både deres muskler, knogler og kredsløb, og så er træningen også vigtig både mentalt og socialt.

Et stævne satte i weekenden ekstra fokus på fodboldens gavnlige effekter

I weekenden afholdte Vordingborg Idrætsforening et stævne for hold med mænd, der lever med kroniske sygdomme. 11 hold fra hele landet var samlet til en dag, hvor sjov med fodbolden og sundhed var i fokus.

- Det er helt fantastisk og livsbekræftende at se den glæde, mændene har, selvom de har været eller er igennem et svært sygdomsforløb. Vi er ekstremt glade for at have dem i vores klub, og ved et stævne som dette kan vi virkelig se, hvordan de hygger sig med og forstår hinanden. Et stævne som dette sætter fokus på fodboldens gode egenskaber og giver enormt meget både til alle de deltagende mænd men også til alle os andre, fortæller Bent Jensen, bestyrelsesmedlem i Vordingborg IF.  

Vil du også have gavn af alle sundhedsfordelene?

Mange fodboldklubber landet over er de seneste år begyndt at tilbyde motionsfodbold eller Fodbold Fitness både til almindelige motionister og til særlige patientgrupper. Hvis du også har lyst til at få gavn af alle sundhedsfordelene og prøve træningen, kan du kontakte din lokale klub og høre om muligheden for at starte til Fodbold Fitness eller motionsfodbold. 

Hvis din lokale fodboldklub endnu ikke har et motionstilbud, kan I let få hjælp til at starte et her

Log ind