Fodboldklubber sparer samfundet for millioner på sundhedsudgifter

Undersøgelse: Fodbolden sparer årligt samfundet for millioner af kroner på sundhedsudgifter. En ny analyse fra Damvad Analytics viser, at når fodboldskoene snøres, så mærkes det også i statskassen.

Fodbold er en af verdens mest populære, men også mest sunde sportsgrene. Og med 335.000 aktive spillere i Danmark er fodbolden med til at skabe sundere danskere i hele landet. Det betyder ikke mindst færre sygedage, men også store besparelser på sundhedsområdet.

Samlet set giver fodbolden årlige sundhedsøkonomiske besparelser på mellem 400 - 1.200 millioner kroner. Og når bare én inaktiv vælger at trække fodboldstøvlerne på og blive aktiv fodboldspiller, kan sparer samfundet 35.000 kroner om året. Det viser en ny analyse fra Damvad Analytics.

Ifølge Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom hos VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, spiller fodbolden en vigtig rolle i samfundet:

”Der er en sundhedsgevinst for dem, der spiller fodbold. Det er en god måde at bevæge sig og være fysisk aktiv på. Og der er helt indlysende nogle, der ville være inaktive, hvis fodbolden ikke var der, så det er en god måde at fastholde folk på,” siger han.

Færre sygedage og mere sundhed 
Alene i den voksne befolkning, det tæller personer over 16 år, er fodboldens aktiviteter med til at spare et sted mellem 50.000 og 145.000 sygedage om året. Og hvis man kigger på den enkelte borger, som går fra at være inaktiv til aktiv fodboldspiller, så sparer statskassen årligt 4,2 sygedage.

I DBU har man af samme årsag en række projekter, der har til formål at afhjælpe sundhedsproblemer blandt udsatte grupper og at højne den generelle sundhed blandt de danskere, der måske ikke ellers ville komme ud på grønsværen. Blandt andet FC Prostata, der er et rehabiliteringsforløb for kræftramte mænd, FC Mama for kvinder, der har været ramt af brystkræft, særlige diabetes- og hjertehold, hold for ældre, der spiller fodbold for at undgå knogleskørhed og i den anden ende af aldersskalaen har DBU skoleprojekter, der gratis tilbydes skoleklasser for tidligt at lære børn om vigtigheden af bevægelse og sund kost.

Giver plus på flere konti
At være fysisk aktiv influerer ikke kun på sundhedsøkonomien. For når man ikke bevæger sig nok, øges risikoen samtidig for en lang række sygdomme herunder netop type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, depression, brystkræft og i værste fald for tidlig død.

”Det giver god mening at investere i, at folk er fysisk aktive. Fodbolden er et glimrende eksempel og holdsport er jo godt. Så forebyggelse, aktivitet og det at holde sig rask er langt bedre end at behandle efterfølgende,” forklarer Jakob Kjellberg.

Læs mere i Jyllands-Posten her.

Log ind