Hvis man spørger danskerne, så er de ikke i tvivl: fodboldklubben er et af de bedste steder at lære det danske samfund at kende. 

En ny undersøgelse foretaget af YouGov viser, at hele 76 % af danskerne mener, at grønsværen kan noget ganske særligt, når det kommer til integration.

Et resultat, der ikke overrasker afdelingschef Nina Middelboe fra Oxford Research, der er et uafhængigt analyseinstitut med fokus på velfærd. Hun har tidligere undersøgt, hvordan nydanske borgere bliver taget imod i fodboldklubberne.  

”Det, at være en del af foreningsdanmark er med til at skabe integration, idet du får mulighed for at styrke dit sprog, du skaber netværk og du lærer at afkode den kultur, du er i. Du får en anden adgang til medborgerskabet, som er en vigtig del af vores samfund,” siger hun. 

Rundspørgen viser også, at hele 80 % af danskerne mener, at der bliver skabt stærke venskaber på tværs af sociale og kulturelle skel på et fodboldhold. 


’Velfærdsforeninger’ 

Sine Agergaard, der er idrætsforsker ved Aarhus Universitet peger på, at en ny slags idrætsforening er ved at tage form. ’Velfærdsforeninger', kalder hun dem:

”Det er interessant at se, at foreninger begynder at tage ansvar som er anderledes end det, vi kender som de traditionelt medlemsdrevene idrætsforeninger. Det er jo nærmest et velfærdsstats-lignede ansvar,” siger Sine Agergaard. 


Men hun understreger også, at den store tiltro til fodbolden som en bærende faktor for integration, forpligter:

”Idræt er ikke i sig selv integrerende. Så det kommer meget an på, hvordan fodbolden er organiseret. Det er op til klubberne at være opsøgende og undersøgende. De skal finde ud af, hvordan de kan bygge på kapaciteten i de personer, der kommer til,” siger hun.