Eriksen sprudler i dansk 4-1 sejr

En velspillende dansk hold sikrede sig en fortjent 4-1 sejr over Kasakhstan. Andreas Cornelius og Christian Eriksen scorede før pausen, Peter Ankersen øgede til 3-1 et kvarter før tid – og i tillægstiden scorede Eriksen til slutresultatet på et sandt drømmemål.

Christian Eriksen blev dobbelt målscorer, da Danmark slog Kasakhstan 4-1. Foto: Fodboldbilleder.dk

Tre mål i de første 45 minutter – to af dem var danske
Der var ikke spillet mange minutter af aftenens landskamp, før der begyndte at tegne sig et tydeligt mønster. Danmark var i kontrol, havde langt det meste af spillet – og gæsterne fra Kasakhstan stod langt tilbage på banen, og virkede ikke specielt opsatte på at angribe, medmindre det kom i form af en omstilling.

Den første store danske chance opstod efter 11 minutter. Her så det unægtelig ud til, at Nicolai Jørgensen var offside – men det var han ikke, eller det blev i hvert fald ikke dømt, men desværre for Åge Hareides tropper sparkede Nicolai Jørgensen på stolpen.

Der skulle dog kun gå fem minutter før Danmark kom foran. Yussuf Poulsen slog et perfekt indlæg, og Andreas Cornelius takkede for det fine indlæg med at heade bolden i mål.

Desværre skulle der ikke gå mange sekunder før gæsterne fra Kasakhstan udlignede – og det på noget af en perle. Suyumbayev fik alt for meget tid og plads, tog chancen fra omkring 30 meters afstand, og bragede bolden ind bag Frederik Rønnow i det danske mål.

Udligningen gav Kasakhstan en smule mere tro på det, men alligevel gik der ikke lang tid, for Danmark atter var i kontrol. Det gav en række mindre chancer til Danmark, blandt andet forsøgte Yussuf Poulsen sig med et saksespark og Thomas Delaney havde et hovedstød fra en meget spids vinkel.

I det 35. minut fik Danmark et hjørnespark, og da bolden blev slået ind i feltet blev Andreas Cornelius hevet omkuld. Den israelske dommer Alon Yefet var ikke i tvivl, dansk straffe, og på det efterfølgende straffespark sendte Christian Eriksen Danmark i front 2-1.

I den resterende del af halvlegen var Danmark tæt på et par gange, men det endte med tre mål i de første 45 minutter – og Danmark kunne derfor gå til pause foran 2-1.

2. halvleg
Danmark fortsatte med at angribe i 2. halvleg, og allerede efter få minutter var både Cornelius – i to omgange – og Nicolai Jørgensen tæt på at øge føringen, og efter en times spil kom Nicolai Jørgensen til skud – men forsøget gik et pænt stykke over mål. Andreas Cornelius fortsatte med at være farlig, og kun et par minutter efter Jørgensens skud, forsøgte Cornelius at vippe bolden i mål – desværre gik forsøget en meter forbi stolpen.

Kasakhstan kom ikke til mange chancer, og deres største chance i 2. halvleg var nok et frispark midt i 2. halvleg. Det voldte dog ingen kvaler i det danske forsvar.

De danske offensive spillere forsøgte gang på gang at kombinere sig igennem gæsternes forsvar, men den sidste præcision manglede de fleste gange – altså lige indtil det 78. minut. Her kom Riza Durmisi flot til mållinjen, slog et indlæg lige gennem feltet, Peter Ankersen fik fat i bolden på den anden side af målet, tog et par træk og bragede så bolden i mål.

Kort efter kom Kasper Dolberg på banen i sin debut på A-landsholdet, og han fik en fantastisk modtagelse af de 18.901 tilskuere. Om end Dolberg ikke kom på måltavlen i dag, fik han dog flere gange vist sit store talent.

I kampens tillægstid fik Christian Eriksen bolden på midterlinjen, og derfra gik det stærkt op gennem gæsternes forsvar – og da Eriksen nåede ind i feltet, fyrede han en flot skud af med venstreskøjten, og gav dermed tilskuerne et flot mål at gå hjem på.

Det hele endte altså med en sikker og fortjent dansk 4-1 sejr.

Udover kampen i Telia Parken vandt Armenien i dag med 3-2 over Montenegro, mens Polen sikrede sig en 3-0 sejr på udebane over Rumænien. Stillingen i gruppen er efter dagens resultater den, at Polen fører gruppen med 10 point. Herefter følger Montenegro med syv point, Danmark har seks point, Rumænien fem point, Armenien tre point og allersidst er Kasakhstan med to point.

På tirsdag spiller Danmark årets sidste landskamp. Det er en venskabskamp på udebane mod Tjekkiet. Danmarks næste kamp i VM-kvalifikationen er den 26. marts 2017 på udebane mod Rumænien.

Danmark - Kasakhstan 4-1 (2-1)
1-0 Andreas Cornelius (15’), 1-1 Gafurzhan Suyumbayev (17’), 2-1 Christian Eriksen (str., 36’), 3-1 Peter Ankersen (78’), 4-1 Christian Eriksen (90’)
18.901 tilskuere i Telia Parken

Den danske startopstilling
Frederik Rønnow - Peter Ankersen, Simon Kjær, Andreas Bjelland, Riza Durmisi - William Vitved Kvist, Christian Eriksen, Thomas Delaney - Yussuf Yurary Poulsen, Andreas Cornelius (82’ Kasper Dolberg), Nicolai Jørgensen.

Ikke benyttede spillere: Jesper Hansen, Jonas Lössl, Daniel Wass, Jannik Vestergaard, Lasse Nielsen, Mathias ''Zanka'' Jørgensen, Jens Stryger Larsen, Lasse Schöne, Pierre Emile Højbjerg, Martin C. Braithwaite og Viktor Fischer.

Dommerne
Dommer: Alon Yefet (ISR)
Linjedommere: Danny Krasikow (ISR) og Nissan Davidy (ISR)
4. dommer: Orel Grinfeld (ISR)

Statistiske vinkler efter kampen

• Danmark har nu spillet tre landskampe på datoen ”11. november”. De tre kampe er endt med to sejre og et nederlag. De to sejre var over Sverige i 2011 (2-0) og Kasakhstan i 2016 (4-1). Nederlaget var mod Skotland i 1970 (0-2).
• Danmark har nu spillet tre landskampe mod Kasakhstan. to kampe er vundet og en kamp er endt uafgjort. Målscoren i de tre kampe er 9-2.
• Danmarks ni mål mod Kasakhstan er scoret af syv forskellige spillere. Peter Møller og Christian Eriksen har begge scoret to mål, mens Christian Poulsen, Michael Gravgaard, Jon Dahl Tomasson, Andreas Cornelius og Peter Ankersen hver har scoret en gang.
• Den var første gang den israelske dommer Alon Yefet dømte det danske A-landshold. Han havde inden fredagens kamp dømt det danske U21-hold en enkelt gang. Det var i en 3-3 kamp mod Italien tilbage i 2006 (under U21-slutrunden i Portugal).
• Nicolai Jørgensen spillede sin landskamp nummer 20, Riza Durmisi spillede sin landskamp nummer 15 og Andreas Cornelius spillede sin landskamp nummer 10.
• William Kvist spillede sin landskamp nummer 68, og er dermed kun en kamp fra at tangere Jens Jørn Bertelsen, Preben Elkjær og John 'Faxe' Jensens 69 landskampe.