Klubrådgivning fylder værktøjskassen op

Overvejer din klub at satse på et udviklingsforløb med en klubrådgiver? Her kan du læse om de fordele, ledelsen i Glostrup FK har fået ud af konsulenthjælp fra DBU Sjælland. På få måneder har klubben organiseret sig bedre og mere effektivt, fortæller formand, Nikolaj Wulff-Hansen, der anbefaler andre klubber at gøre brug af ordningen.



Klubrådgivning har givet Glostrup FK's ledelse mere struktur og overblik. Billede fra "Store Kampdag" i klubben. Foto: Billed-Expressen

Der er mange opgaver, der skal løses og uddelegeres i driften af en fodboldklub, og i mange foreninger oplever de frivillige ledere, at det stiller store krav til organiseringen.

I Glostrup Fodboldklub IF32 er formanden, Nikolaj Wulff-Hansen, i løbende dialog med klubrådgiver fra DBU Sjælland, Jacob Poulsen, for at få tips og vejledning. Konsulenten fungerer som en livline, som klubformanden kan kontakte med alle typer af spørgsmål.

- Jeg har været i kontakt med Jacob, siden jeg blev formand for et par år siden. Vi har været i dialog om alt lige fra tekniske spørgsmål og klublicenser til det mere lavpraktiske omkring uddannelse af trænere og påsætning af trænere, fortæller Nikolaj Wulff-Hansen.

Glostrup-formanden har også haft glæde af at kunne kontakte rådgiveren med mere overordnede spørgsmål om DBU, og hvordan man som klubperson navigerer i organisationen.

- Jeg er ikke opvokset som fodboldmand. Jeg spillede fodbold som helt lille barn men stoppede tidligt og har aldrig haft erfaringer med DBU-systemet, så det har jeg også været i dialog med Jacob om, siger Nikolaj Wulff-Hansen.

Hjælp til organisering og ansvarsfordeling

Klubbens kontakt med Jacob Poulsen foregår dels over telefonen og dels som fysiske møder. I maj 2016 afholdt bestyrelsen et længere klubudviklingsmøde, hvor Jacob Poulsen deltog.

Her var organisering og rollefordeling i klubben vigtige punkter på dagsordenen. Nikolaj Wulff-Hansen fortæller, at bestyrelsen i samarbejde med klubrådgiveren brugte mødet til at viske tavlen ren og starte helt forfra med at definere opgaverne i klubben.

- Vi fik gennemgået alle ansvarsområder i klubben, beskrevet dem og sat et navn på den ansvarlige. Der efter satte vi opgaverne ind i et årshjul med termin og ansvarsperson. Det betyder, at alle i klubben kan se, hvem der er ansvarlig for banerne, spillertøjet, velkomstmøder osv., forklarer Nikolaj Wulff-Hansen.

Rådgivningen åbner øjnene for bedre løsninger

Med Jacob Poulsens hjælp har bestyrelsen i Glostrup FK på kort tid fået overblik og lavet bedre planlægning. Det har gjort ledelsesopgaverne i klubben mere overskuelige, og Nikolaj Wulff-Hansen lægger ikke skjul på sin tilfredshed med samarbejdet.

- Jeg vil bestemt anbefale til andre klubber at kontakte en klubrådgiver. Man får fyldt værktøjskassen op med flere ressourcer og flere ideer til, hvordan man som klub kan gøre tingene smartere, hurtigere og bedre, siger han og fortsætter:

- Den tætte dialog med rådgiveren betyder også, at man bliver bedre til at udnytte de tilbud, der ligger i DBU. For eksempel med hensyn til at søge tilskud og puljer, som man måske ikke ved er muligt. Det er en viden, der ellers skal gå fra medlem til medlem eller bestyrelsesmedlem til bestyrelsesmedlem, og derfor nogle gange forsvinder, så det er rigtig godt.

Søgte og fik ekstra udviklingshjælp

I 2016 kan Glostrup FK bryste sig af at være del af DBU Sjællands projekt ”Klubber der rykker”, hvor 12 klubber er blevet udvalgt til at modtage 10.000 kroner møntet på klubudvikling.

- Jacob gjorde mig opmærksom på muligheden for at søge et forløb udover den almindelige dagligdagskontakt med ham. Jeg tror, vi fik 30 timer ekstra, hvor Jacob skulle arbejde med udvikling i klubben. De andre tiltag, vi har gjort, har også været udsprunget af det, lyder det fra Nikolaj Wulff-Hansen.

Ind til videre har klubben blandt andet brugt de ekstra ressourcer på at forbedre modtagelsen af nye medlemmer og frivillige.

- Vi har fået lavet en langt bedre introduktion til nye medlemmer og haft fokus på, hvordan vi får de helt små børn ind i klubben. Vi har holdt et forældremøde om, hvad det vil sige at være medlem af en fodboldklub, og hvad der skal til for at få foreningslivet til at fungere – at så mange som muligt gerne skal give en hånd med på forskellige niveauer – og vi har allerede fået positive tilbagemeldinger fra forældre, siger Nikolaj Wulff-Hansen.

Formanden i Glostrup FK fortæller, at det til tider er en udfordring at omsætte rådgivningen til praksis i klubben. Men heldigvis er også det et område, hvor DBU Sjællands klubrådgiver har gode råd klar.

- Vi har haft en fin dialog og løbende gensidig kontakt fra starten. Det har handlet om løst og fast, og han hjælper os med både de overordnede og de helt lavpraktiske ting, afslutter den tilfredse klubformand.


Klubudviklingsforløb i samarbejde med DBU og lokalunionerne

Frivillige ledere i en fodboldklub har mange og meget forskellige opgaver at holde styr på, og DBU og lokalunionerne vil gerne hjælpe jer med planlægning og opgavefordeling, udvikling af strategi, beskrivelse af holdninger og værdier og meget mere.

DBU og lokalunionerne tilbyder en række forløb, som kan kombineres efter ønske og tager udgangspunkt i den enkelte klubs behov. I får op til 30 timers skræddersyet hjælp fra en klubrådgiver for kun 2.000 kroner – DBU finansierer en andel på 8.000 kroner pr. klubudviklingsforløb.

I kan høre nærmere og bestille et møde med en klubrådgiver via lokalunionen. Den første indledende dialogfase er naturligvis gratis.

Få flere informationer om et klubudviklingsforløb her




Få besøg af en klubrådgiver fra jeres lokalunion og hør om mulighederne for klubudvikling. Foto: Søren Palmelund


DBU Bornholm
info@dbubornholm.dk
Tlf. 5695 7007

DBU Fyn
info@dbufyn.dk
Tlf. 6617 8218 

DBU Jylland
info@dbujylland.dk
Tlf. 8939 9999 

DBU København
info@dbukoebenhavn.dk
Tlf. 3927 7144

DBU Lolland-Falster
info@dbulolland-falster.dk
Tlf. 5482 6768

DBU Sjælland
info@dbusjaelland.dk
Tlf. 4632 3366

Log ind