Sisto klar til landsholdet

DBU har modtaget svar fra FIFA vedrørende dispensationssagen om Pione Sisto. Derfor kan den sydsudansk-fødte midtjyde fra dags dato tørne ud for det danske landhold.


Pione Sisto og forældre, da han i januar blev udtaget til U21-landsholdets træningslejr. Foto: Tom Laursen/Herning Folkeblad


Pione Sisto og DBU har fået besked om, at dispensationen om at afvige for FIFAs nationaliseringsregler er gået igennem. Dermed kan den 20-årige midtjyde nu for alvor trække i den rød-hvide landsholdstrøje. 

”Det er en kæmpe glæde. Og længe ventet. Men det er kæmpestort, at være spilleberettiget og nu endelig kunne stille op for Danmark,” siger Pione Sisto

Sisto var i januar med U21-landsholdet på træningstur i Tyrkiet. Her spillede holdet to uofficielle kampe. Den ene mod Dinamo Bukarest, hvor han scorede tre mål i sejren på 7-1.

Sistos dispensation betyder også, at han i juni kan komme i betragtning til Jess Thorups U21 EM-trup, såfremt han kommer hurtigt tilbage fra den skade, som lige nu holder ham ude i FC Midtjylland.

”For dansk talentudvikling er det glædeligt, at formalia omkring Pione endelig er på plads, så må vi afvente det sportslige. Nu håber vi, at Pione kommer stærkt tilbage, så han kan komme i betragtning til EM-truppen,” siger U21-landstræner Jess Thorup.

Og den forestående EM-slutrunde er da også noget Pione Sisto håber på: 

 ”Selvfølgelig er EM i tankerne. Jeg er på vej tilbage og er begyndt at træne med holdet, så jeg er optimistisk omkring at kunne være en del af EM-truppen til juni", siger Pione Sisto.

Også i DBU er talentchef Kim Hallberg tilfreds med udfaldet af sagen, og at Pione Sisto endelig er klar til at spille for de danske landshold:

”Udfaldet af Pione-sagen understøtter ikke kun vigtigheden af det gode samarbejde mellem klub og forbund, som er påkrævet i en så langstrakt proces, men også at vi traf den rigtige beslutning, da vi tidligt i processen med det nye talentprojekt fra 2007, besluttede at give plads til talentfulde spillere uden dansk pas på vores talentcentre, vel vidende at de formentlig aldrig ville blive spilleberettiget for vores yngste U-hold," siger Kim Hallberg med henblik på, at Sisto allerede tidligt i forløbet indgik i DBU's talentarbejde:

"Pione var kontinuerligt med på vores talentcentre tilbage i 2010, som en anerkendelse af hans store talent. Selvom det nok er begrænset, hvad det tidlige møde med DBU’s talentstruktur, har betydet for hans samlede udvikling til dato, er jeg ikke i tvivl om, at dette sammenholdt med den gode dialog med hans klub de sidste fem år, har medvirket positivt til det faktum at han nu har fået muligheden for at blive dansk landsholdsspiller.”


FIFA’s regler

Når en spiller skifter statsborgerskab, skal han efter sit fyldte 18. år opholde sig yderligere fem år i landet for at kunne repræsentere et landshold. Det er gjort for at sikre, at lande ikke kan ’købe’ stjerner og nationalisere dem. 

Man kan dog søge om dispensation fra denne regel hos FIFA, hvis der er belæg for det ligesom i Sistos tilfælde, eftersom han kom til Danmark som helt spæd. DBU har i flere tilfælde søgt om dispensation for spillere, som har skiftet nationalitet efter at være fyldt 18 år. Blandt andet kvindelandsholdets Nadia Nadim.


Om ”Sisto-sagen”


DBU tog første gang i 2013 kontakt til FIFA vedr. Pione Sistos statsborgerskab og muligheden for at ansøge om dispensation til at spille for Danmark uden at vente fem år efter det fyldte 18. år. Dengang var meldingen, at der først kunne søges dispensation, når statsborgerskabet var på plads.

I november tog DBU igen kontakt med FIFA, for at høre om eventuelle procedurer, der kunne ordnes i forvejen inden Pione Sisto fik sit statsborgerskab, for at sikre at processen gik så hurtigt som muligt, når statsborgerskabet var sikret.

I januar fik Pione Sisto sit statsborgerbevis, hvorefter DBU indsendte dispensationsansøgning til FIFA.

I januar deltog Pione Sisto på U21-landsholdet træningstur i Tyrkiet. Her kunne han, til trods for endnu manglende dispensation fra FIFA, deltage i de to træningskampe, da de var noteret som uofficielle kampe. 

Den 7. maj 2015 modtog DBU besked DBU besked om, at dispensationen hos FIFA var gået igennem, og at Pione Sisto nu kan tørne ud for Danmark.
 



Log ind