4. maj 1945: Befrielsesdag, stegt lever og pokalkamp

I dag er 70 år siden, at Danmark og danskerne blev befriet. 70 år siden, at mørklægningsgardiner brændte i Købehavns gader. 70 år siden, at Jørgen Nielsen spiste stegt lever, inden han gjorde sig klar til fodboldkamp. Den mest betydningsfulde fodboldkamp i Danmarkshistorien.

CIK-Dalgas_500
Plakaten for kampen den 4. maj 1945. Foto: DBU Købehavn. 

Spillerne fra CIK og Dalgas snører støvlerne. De to hold skal mødes kl. 18.45 i KBU´s serie-pokalsemifinale. Det er der som sådan intet ekstraordinært over. En kamp om overlevelse i pokalturneringen for seriehold i Københavnsområdet. De få tilskuere, der er mødt op på CIK´s baner, forventer da heller ikke, at de skulle blive vidner til én af de mest historisk betydningsfulde kampe i Danmarkshistorien.

Men klokken 20.36 sker der noget. Meddelelsen om befrielsen lyder landet over i radioer og de få tv-apparater, der fandtes. Meddelelsen rejser trods halv-dårlig lydkvalitet ud over det danske land, og når også den optegnede græsplæne i København.  

Jørgen Juul Nielsen spillede dengang for fodboldklubben Dalgas. Han har svært ved at huske omstændighederne ved selve kampen, men husker tydeligt cykelturen fra hjemmet på Amager til CIK´s baner. Han var nemlig halvsløj efter aftensmaden.

”Jeg havde spist stegt lever. Det var noget, min mor havde stillet frem til mig, som jeg selv skulle varme. Da jeg så har spist det første stykke får jeg kigget ned og der kan jeg se, at leveren ligesom er levende. Der må være kommet spyfluer i den, der kom i hvert fald hvide larver ud af den,” fortæller Jørgen Juul Nielsen i et videointerview til DBU København.

På billederne fra kampen kan man – trods sort/hvid-farveskalaen – godt ane, at Jørgen Nielsen er en anelse mat i sokkerne. Men ikke desto mindre holder han ud, og går på banen så rank, som muligt.

”Vi var ikke for mange reserver, så jeg kom til at spille. Og resultatet var jo derefter.”

Dalgas taber kampen 2-7 til CIK.

Det er ikke før, at Jørgen og hans bror igen står på cyklerne for at cykle hjem fra CIK´s baner, at det går op for dem, hvor historisk betydningsfuld den kamp, de netop havde tabt overlegent, ville blive.

På hjemvejen mod Amager bliver de mødt af højtrøstede, ekstatiske danskere på gader og på altaner.

”Min bror måtte spørge nogen, hvad der dog var sket. Folk rendte med dannebrogsflag og hænderne oppe i luften, og vi var sådan helt forvirrede,” fortæller Jørgen Juul Nielsen om hjemturen.

”Da vi så kom ind over Rådhuspladsen, der var det helt vildt. Folk stod oppe på sporvognene og der var flag alle vegne og en råben og skrigen,” fortæller Jørgen Juul Nielsen om stemningen på Købehavns gader, efter det blev kendt, at Danmark igen var et frit land.

Du kan se hele interviewet med den nu 93-årige Jørgen Nielsen og billeder fra kampen CIK – Dalgas her



Log ind