Frivillighed på skoleskemaet

Den nye skolereform viser sig nu givtig for manglen på frivillige hænder i klubberne. På Tingagerskolen i Ringe på Fyn har fodbold som valgfag affødt fire nye assistenttrænere til den lokale klub. Flere træneraspiranter er på vej.


Flere frivillige hænder betyder bedre forhold for klubbernes medlemmer. Foto: Fodboldbilleder.dk

Den nye skolereform stiller krav til skolerne om blandt andet øget aktivitet blandt eleverne og et bredere samarbejde med lokalsamfundet. De udfordringer har Tingagerskolen i Ringe på Fyn klaret med én og samme løsning. I samarbejde med DBU Fyn og Ringe Boldklub har de sat fodbold som valgfag på skoleskemaet. Til gavn for både eleverne selv og det lokale foreningsliv. 

Valgfaget handler nemlig ikke blot om en bold og to fodboldmål. Det faglige indspark omfatter teori fra DBU´s C-trænerlicens og kurser som skadesbehandling, børnetræning og kampledelse er en fast del af pensum. De af eleverne, der er fyldt 15 år ved skoleårets afslutning, får derfor et C-trænerlicensdiplom, der gør dem kvalificerede til at fungere som kampledere og trænere. 

Ringe BK lægger græs til træningen for eleverne, og klubben står også for det praktikforløb, der er en implementeret del af undervisningen. Her er klubbens trænere mentorer for de unge, som får en smag af trænerlivet på godt og ondt. Mentorordningen er essentiel i arbejdet med at få de unge til at fastholde interessen for trænertjansen, som oftest er problemet, fortæller John Christensen, der er Børn & Unge-konsulent hos DBU Fyn. 

”Oftest når man som ung træner kommer til en klub, skal man ind og slukke ildebrande. Og når de så står der i regnen, så er det svært ikke at miste modet. Her bliver der taget hånd om dem fra start af”, siger John Christensen.

Hos DBU har man på tæt hold kunne mærke nedgangen i antallet af frivillige og der er derfor stor begejstring over tiltaget i Ringe. 

”Vi oplever, at det har været sværere for klubberne at skaffe frivillige trænere og holdledere end tidligere. Derfor er nye initiativer på området vigtige, så klubberne kan gennemføre deres daglige aktiviteter til gavn for medlemmerne”, siger Steen Jørgensen, der er breddechef i DBU. 

Indtil nu har fire af de unge vist stor interesse for at fortsætte livet som træner og kampleder i Ringe BK efter de afsluttende eksamener. På Tingagerskolen regner man med at kunne levere endnu flere frivillige hænder til Ringe BK, når et nyt valgfagshold starter op i det nye skoleår. 

Log ind