Dommerne i træningslejr før sæsonstart

Både fysik, teori og fællesskab var i fokus, da de danske elitedommere var på træningslejr forud for den kommende sæsonstart.

Der var trods kuldegrader sved på panden hos de danske elitedommere, da de i weekenden var på træningslejr i Vejen. Her er det linjedommerne, der ses i opvarmningen før deres test. Foto: DBU.

Sæsonstarten på Superligaen er kun få uger væk.

Det betyder, at mange danske superliga-spillere i øjeblikket er på træningslejr for at justere fysisk form og teknik hen mod den kommende sæsonstart.

Men også de danske elitedommere er gået i skarp træning for at være velforberedte, når fløjten lyder allerede den 21. februar i landets bedste række.

Knap 100 elitedommere fra Herre DM og Kvinde-DM var således i weekenden på træningslejr i det jyske. Her var både fysisk form, teori og fællesskab på dagsordenen.

En af dem, der blev testet på både fysik og teori var superliga-dommer Jakob Kehlet, der ikke er i tvivl om, at træningslejren er med til at skarprette dommerne, før det igen går løs på grønsværen:

”Det er jo rigtigt vigtigt for os som dommere, at vi holder os skarpe, og derfor er det jo helt naturligt at vi ligesom spillerne også tager på træningslejr. Vores fokus ligger enormt meget både på fysikken, men naturligvis også på teorien. Så ud over de fysiske tests, bruger vi også en masse tid på at gennemgå DVD’er. For os som dommere handler det om, at vi alle har en klar og ensrettet linje, vi arbejder efter – til gavn for både os og klubberne,” lyder det fra Kehlet, der dog også lægger vægt på det sociale element på træningslejren:

”Fællesskabet og holdånden er jo lige så vigtig for os som dommere som på et fodboldhold. Vi står tit i pressede situationer, og skal træffe beslutninger på splitsekunder. Der er det jo sindssygt vigtigt, at vi kan stole på hinanden og stå sammen som team. Derfor dyrker vi også fællesskabet, når vi er samlet, da vi ikke mødes så tit ud over de formelle rammer, når der spilles kampe.”

Men selv om fællesskabet er vigtigt, er det oftest de individuelle præstationer i kampene, som offentligheden ser og lægger vægt på. Sådan er det dog også blandt dommerne selv, især når fysikken skal testes, afslører Kehlet:

”Jo, vi har også internt en lille konkurrence. Vi er jo også store konkurrencemennesker, der ikke kan lade være med at kigge lidt til, hvordan de andre klarer det,” griner Kehlet, der dog kun vil afsløre sig selv som vinder af den obligatoriske sprint-test.

Jamen tillykke! Hvordan ser formen ellers ud?

”Jamen, formen ser rigtig god ud, og jeg er rigtig tilfreds. Jeg har over et par ugers juleferie arbejdet målrettet med min træning frem mod sæsonstarten ud, og derfor er det jo rart at se, det har givet pote. Så jeg er ligesom mine dommerkolleger bestemt velforberedt, når vi går i gang!” understreger Kehlet.

Superliga-sæsonen fløjtes i gang 21. februar.

Fakta om elitedommernes testprogram

De danske elitedommere og elitelinjedommere testes fysisk tre gange om året. Testene placeres typisk i januar/februar, april/maj og september/oktober måned.

Den fysiske test består af to dele:

Test 1 er en sprinttest, hvor en dommer i Superligaen skal løbe 6 sprinter á 40 meter med 11/2 til to minutters mellemrum. Sprinterne skal klares under 6,2 sekunder.

Test 2 er en intervaltest, hvor dommerne skiftevis løber 150 meter og går 50 meter på en atletikbane. Der skal løbes på 30 sekunder og gås på 35 sekunder. Dette forsætter over 12 omgange, og dommerne i Superligaen når således at tilbagelægge 4800 meter i løbet af testen.

Linjedommerne skal løbe deres sprinter under 6,0 sekunder, men har så til gengælde 40 sekunder til at gå de 50 meter i stedet for dommernes 35 sekunder. Desuden skal linjedommerne kun klare 10 omgange i forbindelse med test 2.

Alle dommere og linjedommere testes en gang årligt i teori. I år bestod den teoretiske test af 20 videoklip, hvor der ud fra hvert videoklip, var stillet to spørgsmål til besvarelse.

Hvis en dommer eller linjedommer ikke består testen i første omgang, har man et forsøg mere cirka 14 dage senere, og hvis ikke testen bestås her, så slettes den pågældende af listen over dommere, der kan dømme i de højeste rækker i Danmark. Det er dog yderst sjældent, at det har været nødvendigt at slette en dommer eller linjedommer af listen på den baggrund.
 

Log ind