Fodbold giver ny identitet

En gang om ugen samles et fodboldhold i Boldklubben Fremad Valby. Spillerne kommer i meget høj grad for at holde sig i gang, men også for at få en anden historie at fortælle om dem selv.


FC Parkinson giver parkinsonramte ny identitet gennem fodbolden. Foto: Fremad Valby

Den lidt tunge og dunkle lyd af en futsalbold, der bliver spillet rundt mellem en række mænd fylder idrætssalen, og det buldrer, når bolden bliver banket ind i væggene, der bliver brugt som bander. Hurtige ordrer og opmuntrende kommentarer følger efter. Der er styr på førsteberøringerne og afleveringerne falder kort og kvikt på små områder.

Spillerne i salen er ikke helt almindelige fodboldspillere. De er gode, de fleste har spillet i mange år, nogle er nybegyndere og så er de alle ramt af Parkinsons sygdom.

Målmanden Kim har en stor skinne på sit ene ben og har svært ved at styre sine bevægelser. Han kan dosere sin medicin på en måde, så han får nemmere ved at få sat arme og ben i gang, men til gengæld kommer til at ”overbevæge” sig. Som om der er en rytme i bevægelserne med nogle flere takter end for andre. Alligevel har Kim netop fanget en bold med højre fod i over en meters højde tæt ved den ene i endevæg, og i fin balance sendt bolden til en medspiller henover sit eget hoved.

Kun de typiske fodboldskader
Der er en grund til, at Kim står på mål. Han skal passe rigtigt godt på, når han spiller, for han har svært ved at bremse, når han først er i fart. Samtidig er det tydeligt, at han altid har været god til fodbold, så når begejstringen og vinderinstinktet tager over, må træneren gang på gang bede ham om at slappe af. Det er sket, at han er faldet under træningen. Men holdet har på to år aldrig haft skader, som ikke typisk forekommer på alle andre fodboldhold.

Træneren er Finn Egeberg Nielsen, der udover at være træner for verdens første parkinson-fodboldhold, også er fysioterapeut og konsulent for Parkinsonforeningen. Og så har han tidligere tilset elitespillere for U-21 landsholdet i halvfemserne og Lyngbys førstehold i firserne:

- Fodbold er den perfekte træningsform for parkinsonramte. De har svært ved at starte bevægelser og rotere i kroppen, men når der kommer en bold imod dem, så reagerer de, og bevæger sig. På den måde holdes kroppen i gang, og jeg bliver vildt glad, når jeg ser dem gå rigtigt til den, forklarer træneren for FC Parkinson.

Finn Egeberg Nielsen har samlet 17 spillere i 50-60 års alderen fra København og Sjælland via konsulentarbejdet i Parkinsonforeningen. Indsatsen har inspireret etableringen af Parkinsonhold i Jylland og Sverige, som hans hold nu kan spille kampe imod. Holdet har dog også spillet lige op med jævnaldrende herrehold med spillere, der ikke har Parkinson sygdom.

Tekniske øvelser og hidsigt intervalspil
FC Parkinson er integreret i fodboldklubben Fremad Valby og et holdportræt pryder en af væggene i klubhuset. Om sommeren er spillerne udenfor. Om vinteren spiller de i Fremad Valbys lille idrætshal, hvor spillerne udfører en række tekniske øvelser som opvarmning, inden de går i gang med nogle hidsigt hurtige intervalspil og til sidst en turnering hvor tre hold dyster mod hinanden på skift. Træningen er nøje opbygget, så den forvandler fodboldspillet til vedligeholdende træning for parkinsonramte.

- Da vi startede for to år siden, var jeg også træner for et børnehold, og jeg satte FC Parkinson til at lave de samme øvelser som børnene. Men nu har jeg udviklet træningen, fordi spillerne er blevet bedre, fortæller Finn Egeberg Nielsen.

Spillerne i FC Parkinson er alle er i første stadie af sygdommen. Der er tre. De fleste af mændene er af sygdomsmæssige årsager stoppet med at arbejde. De er i risikozonen for at blive ramt af både depressioner og følgesygdomme på grund af inaktiv livsstil som for eksempel sukkersyge og hjertekar-sygdomme. Det modvirker fodboldtræningen også.

Fællesskabet på holdet og i omklædningsrummet skaber et særligt miljø. Ligesom det gør for alle andre fodboldhold. Derfor har træneren og spillerne sammen valgt, at holdet kun er for mænd. Det er et mandemiljø, og det er med vilje. Det giver et frirum, hvor spillerne kan tale om sygdommen, dele erfaringer og give gode råd.

Ved siden af den fysiske trænings effekt og fællesskabet, er der en tredje afgørende faktor, der gavner spillerne i Parkinson FC.

- Spillerne får en anden historie om dem selv at fortælle i hjemmet og i deres netværk. En historie, der handler om FC Parkinson, fodbold, sammenhold og tabe og vinde og lave mål, siger Finn Egeberg Nielsen. 

Log ind