Bondes bud på fremtidens toptræner

TRÆNERLOUNGE: Landsholdets assisterende landstræner, Peter Bonde, kommer i denne udgave af Trænerlounge med sit bud på tidens trends blandt toptrænerne og hvilke kvaliteter, der er bliver afgørende for fremtiden toptræner.

Morten Wieghorst og Ebbe Sand i EURO 2012 træningslejren juni 2012

Peter Bonde fremhæver blandt andet Morten Wieghorst som en moderne og nysgerrig træner, der også arbejder med at samle et team omkring sig. Foto: www.fodboldbilleder.dk


Det helt afgørende er, at træneren kan opbygge et godt team omkring sig selv. Samtidig skal de have en klar fodboldfilosofi, og hvis de tør stå ved sig selv og egne fejl og mangler, så bliver det hele lidt mindre stresset.

DBU Trænerlounge mødte den assisterende landstræner tidligere på sommeren for at få hans bud på, hvad der er tidens trends blandt toptrænerne.

’Trænerteams!’
Den assisterende landstræner Peter Bonde tøver ikke, når han bliver spurgt om, hvordan han ser toptrænergerningen udvikle sig.

”Vi ser det med Kasper Hjulmand og de danske kolleger, han tager med sig til Mainz. Thomas Frank i Brøndby, og Glen Riddersholm i FCM gør det samme. De samler teams omkring sig. Når vi kigger 20 år tilbage, så stod cheftræneren meget alene. Men i dag har han eksperter omkring sig på mange poster. Der er nogen, der tager sig af standardsituationerne, angrebstræningen, målmanden og så videre.” 

Mere leder end træner
”I gamle dage var man måske 80 procent træner på banen og brugte 20 procent energi på andre opgaver. I dag er billedet et helt andet. En toptræner skal håndtere pressen og sponsorer. Man går til middage og underholder, og man sidder med til møder om akademierne mm. At være leder udenfor banen er næsten ligeså vigtigt som at være træner på banen,” slår Peter Bonde fast og skynder sig at tilføje – lidt tankevækkende bliver det nærmest kun nævnt som en parentes - at fodboldfagligheden selvfølgelig også er der! 

Peter Bonde lægger stor vægt på, at en moderne toptræner i høj grad skal bruge sin personlighed og lave leadership for at udfylde sin rolle. Han oplever, at de yngre trænere har et helt andet forhold til ledelse – hvor man godt kan være en autoritet uden at være autoritær.’

Klar fodboldfilosofi og nysgerrighed
Hvis topklubberne i dag skulle rykke en jobannonce ind for at søge efter deres ønsketræner, så har Peter Bonde følgende bud på, hvilke egenskaber der vil stå på deres ønskeseddel.

”Klubberne går efter at finde en dygtig og moderne leder. Typer som Morten Wieghorst, der er unge og nysgerrige, og som kan sammensætte et godt team med gode mennesker omkring dem. Toptrænerne skal samtidig have en klar vej til, hvordan de vil spille fodbold. De skal vide, hvor de vil hen – men de skal selvfølgelig også kunne indrette sig på de faktiske forhold, og det er to forskellige jobs, man står overfor som træner, alt efter om man kommer til kulturen i Mainz eller AGF. Og i sidste ende skal de også stadig vinde fodboldkampe!”, runder han af med et stort og samtidig lidt alvorligt smil.

Det mentale er ikke længere tabu
En anden trend som Peter Bonde fremhæver er den menneskelige stil, og tendensen til at trænerne inddrager alle faktorer.

”Eksempelvis kan man se, at tidligere opfattede fodboldmiljøerne en idrætspsykolog som tegn på, at der var et problem. Men i dag bruger man mentaltrænere, fordi man har fokus på at nurse og skrue på alle de parametre, som kan forbedre præstationen.”

Peter Bonde understreger i samme åndedrag, at det jo også er andre typer unge mennesker, man står overfor. ”De nye unge” accepterer ikke, at man bare dikterer dem, at de skal løbe 10 kilometer. De skal have en forklaring og en mening, og som træner bliver man mødt med mange flere spørgsmål.

”Det betyder ikke, at træneren ikke længere kan blive sur eller skælde ud, for det er stadig ham, der skal træffe de endelige beslutninger. Men som vores landstræner Morten Olsen også siger. Så er han en ”demokratisk diktator”. Han er toppen af kransekagen. Men som landstræner anerkender han også, at hvis han skal have kompetente spillere omkring sig, og hvis han vil have spillere, der tager ansvar på banen, så nytter det ikke fratage dem evnen og lysten til at tænke selv i det daglige. Så en moderne toptræner kan ikke længere bare kommandere.”

Men Peter Bonde ser det ikke som et mere krævende og stressende job, selvom man skal bruge mange flere af sine personlige ressourcer og kompetencer. 

Mindre stress når man ’er på vej’
”For mig at se, virker det som om, at jobbet bliver mindre stresset, fordi en moderne træner møder omverdenen som et åbent og søgende menneske. De kan stå ved, hvem de er som type. Og her forventes det ikke, at de ved alting. De må godt erkende, at de ikke har alle svarene, og det er ok for dem at modtage kommentarer fra spillerne og sige: ”Tak, det var et godt input. Det må jeg lige kigge på…” Tidligere har jeg netop set mange toptrænere, der blev meget forkrampede og nærmest udviklede paranoia, fordi de følte, at de skulle have svar på alt.”

Peter Bonde slår fast, at du skal være markant bedre uddannet som træner i dag, og du skal bruge dig selv meget mere som menneske. Han understreger, at det netop er en livslang proces at udvikle sig både personligt og som træner. 

Den assisterende landstræner slutter med at citere det rammende kinesiske ordsprog: ”Hvis du tror, du er færdiguddannet, så er du ikke uddannet - men færdig.

Du kan læse den og mange andre historier på DBU Trænerlounge

Log ind